dijous, 17 de juliol del 2008

MÉS CIGRONS....




Camperol castellà crivant els cigrons

Cigrons, collons, margallons i torrons. Que bons son els cigrons!!!!

Tot seguint amb els cigrons, vull parlar avui d’una recepta molt d’aquí, tant antiga com la fam i que per la seva senzillesa és una menja complerta, equilibrada i saludable. Es tracta dels cigrons estofats a la catalana o altrement dits cigrons a la cassola.


Aquest també és un plat de la cuina de l’aprofitament, d’aquell aprofitament obligat per la gana, aquella gana recurrent, perenne, antropològica i de classe.

Deia un filòsof que al coneixement s’hi arriba per la fam, i jo dic: si això és així, aquest país tant maltractat pels seus dirigents, per les guerres i per l’injust repartiment de la riquesa, tots som catedràtics!!

Sostinc aquesta afirmació sobre la base de la reflexió que obligatòriament ha d’acompanyar l’observació del que hem viscut, hem vist i hem intuït.

La responsabilitat de donar de menjar o posar el plat a taula durant molts anys ha estat una tasca exclusivament de les dones, dones que d’altra banda, tenien que compatibilitzar les feines domèstiques amb el treball a la fàbrica, dur una complexa comptabilitat que consistia en estirar els diners de la setmanada fins a uns límits que farien tremolar algun expert en renda per capità o producte interior brut.

El constant desafiament d’alimentar, escalfar, nodrir i sortir-se'n és digne d'un màster en economia aplicada.

Bé sense més preàmbuls, parlem dels que ens interessa que no és altra cosa que els cigrons. Per avui ja esta bé de divagar.

RECEPTA

En una cassola hi farem un sofregit amb ceba ceba tomàquet i un all. Prèviament avants d´ofegat la ceba, haurem fregit uns troçets de cansalada.

Un cop fet el sofregit, afegim els cigrons que barrejarem ben bé amb el sofregit, seguidament abocarem a la cassola uns cullerots del suc de bullir els cigrons i si no es té suc es pot afegir un brou.

Ho farem arrencar el bull i tot seguit abaixarem el foc.
Prepararem una picada amb ametlles, julivert i un gra d’all que abocarem a la cassola. Tot seguit afegirem dos ous durs tallats com vulguem, en rodelles, esmicolats o tallats en sentit longitudinal. Tan és.

No han de quedar secs, més aviat caldossos per poder sucar-hi pa.

Per aquest menjar recomano un vi viril, un vi del Priorat del que venen a granel, begut amb porro o com es vulgui. Per postres recomano un préssec de vinya tallats a trocets i ficat dintre del got del vi. Això ho feia el meu avi que per menjar tenia el morro molt fi (per altres coses també).

Bon profit a tothom i que ho passeu el millor possible, gaudint d’uns bons companys de taula, amb els que sigui possible practicar quelcom que comença a estar en desús, em refereixo a la conversa, a intercanviar punts de vista sense que això sigui motiu de discussions pujades de to.

5 comentaris:

manuel allue ha dit...

El que més m'agrada, Cap i pota, és el final del dinar amb els trosets de prèssec ficats al got de ví. Cada día de l'estiu enyoro uns prèssecs infantils que encara són mítics, en el record, al meu poble, els de La Canonja, on absolutament tots els preseguers vàren quedat sepultats per una planta de Repsol i una altra de BASF. Et in Arcadia...

CAP I POTA ha dit...

Manolo: Tarragona m'esborrona!!!!
És un putada que s'ha repetit al llarg del temps a tot el país. El maresme s'ha convertit tambè en un lloc de segona i primera residència de pixapins, camacos i diesels.
Amb tot això s'han carregat una bona part de les terres de conrreu, alguna casa modernista o bé una torre d'indianos. Al menys no tenim petroquimiques!!!!
Tarragona sembla realment que l'hagin volgut convertir en l'abocador de Catalunya:nuclears, petroquimiques, quimiques i demés merda.

JUAN DE DIOS PÓRTUGOS ha dit...

Caballero, si usted recomienda vinos "viriles" ¿qué debemos hacer las féminas? Usted no nos puede privar de comer sus buenos "cigrons" si, a continuación, recomienda vinos viriles. Yo por ejemplo he hecho su receta y la he acompañado de un buen vino: Viña Pomal. Le saluda, Servidora

CAP I POTA ha dit...

Mi querida señora Piñaraca: Sin ninguna duda ha hecho Vd. una buena elección. El vino VIÑA POMAL ha sido recomendado en este su blog en alguna ocasión. Alabo su buen gusto y reconocidos saberes vinicolas. Me pongo a sus pies.

Anònim ha dit...

hola, t'escric des d'Ecoveritas, la cadena de supermercats ecològics de Barcelona. ens estem posant en contacte amb persones que veiem que estan interessades en els aliments de qualitat, com tu, per a convidar-los a apuntar-se al nostre butlletí, que preparem cada 15 dies sobre novetats en el sector del menjar ecològic.

si t'interessa, pots apuntar-te en la nostra web.

salutacions