diumenge, 2 de març del 2008

FIDEUS AMB CONGRE

Ahir dissabte tot passejant pel mercat, vaig veure a la parada d´una peixatera, un congre bastant gran. Em va mirar amb cara de llàstima i vaig apiadar-me d´ell. No vaig esperar-me gaire i deseguida em varen despatxar. També vaig comprar uns musclos y un calamar. Tornant cap a casa vaig pensar com el menjaria i com que era gran, donaba per fer-ne al menys un parell d´apats.




El congre es un peix amb una carn molt fina, però té l´inconvenient que de la cloaca en avall, fins l´extrem de la cua és molt espinós.
Aquesta part es reserva per fer brou, junt amb el cap. Ben bé la meitat de l´animal s´ha de destinar a fer companya a la ceba, el porro, els alls i el julivert en una cocció no gaire prolongada per obtenir un fumet que perfumi i doni gust als arrossos i altres platillos.
Vaig decidir-me per fer una fideus amb congre, amb el seu sofregit complert i els seus musclos.
Procediment culinari i ingredients:
Un sofregit ben concentrat, amb ceba, alls i pebrot verd i tomàquets.
Un calamar trocejat
Un fumet fet amb la part del cap del congre.
Una mica de safrà.
250 grms. de fiedus gruixuts.
Del congre n´agafarem 3 rodanxes.
Un cop fet el sofregit, hi afegim els fideus que barrejarem ben bé amb el sofregit, tot seguit hi tirarem el fumet bullent junt amb el safrà, fins que cubreixi els fideus. Ho remenarem bé i al damunt i disposarem els talls de congre, no sense avants haver- los-hi dedicat una mirada de complicitat.
Ficarem la casola al forn que ja estarà calent a uns 200 graus.
Al treure la casola del forn, encara no s´haurà vegut tot el fumet, serà llavors quan disposarem els musclos y rectificarem de sal.
Els fideus s´han d´acabar de coure sobre els estalvis, a la taula, quedant sucosos, mai secs. S´han de poder menjar amb cullera.



Per acompanyar aquesta menja, he pres un Rioja. Un Marqués de Vargas de l´any 2002. Un gran vi que està elaborat amb un 75% de la varietat tempranillo, varietat que es fa sentir, donant un retrogust perllongat i sedós.
Desitjo que si elaboreu aquest plat, pogueu fruïr-ne tant com jo.
No n´ha quedat ni un fideu. Bon profit a tothom!!





































































5 comentaris:

manuel allue ha dit...

M'agrada, i molt. Bona companyia el congre i els calamars amb els fideus, però sobre tot m'ha agradat la "mirada de complicitat" al peix. Així es cuina, amic, amb paciència pero sobre tot amb complicitat. Ai làs!

JUAN DE DIOS PÓRTUGOS ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
JUAN DE DIOS PÓRTUGOS ha dit...

Hola Xiquet, m'ha dit la Mar (MC) que ens trobarem el divendres a poqueta nit a can Fanga, oi? Salutacions des de Xàtiva.

CAP I POTA ha dit...

Allà ens veurem,beurem i ho celebrarem !!!
Fins divendres

Lurka ha dit...

Hola, l'altre dia vaig fer un congre amb pèsols i em va quedar una mica menys de mig congre aprofitable. (vull dir per a fer-lo guisat, no un brou) havia pensat en fer un arrós, però aquesta receta també sembla bona idea!!
Salutacions.