dimarts, 22 d’abril de 2008

LES CUINERES DE SILS



Penso que cal parar-se i prendre bona nota del que fan les Cuineres de Sils.

Aquestes heroïnes de la gastronomia, fa temps que es varen entestar en divulgar, conservar i fer conèixer la cuina del seu territori: Sils, a la comarca de la Selva.

Aquell país, té una cuina molt rica i variada que es nodreix del que dona la terra i s'aprofita de la proximitat del mar.

La riquesa gastronòmica d'aquell entorn és variadissima i es recull en els llibres que s'han editat per divulgar els tresors gastronòmics que les cuineres de Sils s'afanen en materialitzar cada cop que en tenen oportunitat.

M'he permès copiar un plat del seu receptari. El nom del plat ja és prou suggestiu. Només cal prendre nota, anar al mercat i provar sort a la cuina de casa. Us ho recomano.El plat que he escollit del receptari és el següent.

PEUS DE PORC AMB ESCAMARLANS

Ingredients:

6 peus de porc

24 escamarlans

3 cebes

1 tomàquet madur

10 dents d'all

julivert

2 llesques de pa de barra fines

12 ametlles

Rentem els peus i els posem a bullir amb una fulla de llorer i una ceba.

En una cassola posem oli i fregim les llesques de pa, els alls , les ametlles i el julivert.

Una vegada fregit, ho trinxem tot al morter fent una salsa i ho guardem a part.

En el mateix oli fregim la ceba tallada fina, i quan ja és rossa hi afegim el tomàquet i ho deixem fer una estona.

Enfarinem els peus, els fregim i els posem a la salsa, juntament amb els escamarlans.

Hi afegim brou o aigua fins cobrir-ho tot, i ho deixem bullir a foc lent durant 15 minuts.

Una vegada passat aquest temps hi afegim la picada i ho deixem bullir 5 minuts més.

Aquest plat cal servir-lo calent a la cassola.


Tot repassant el llibre de les cuineres de Sils, he regit el següent: "Tot comença amb un sofregit i acaba amb una picada"Bé,és ben cert el que diuen, però estareu d'acord amb mi que cada plat és diferent i cada picada o sofregit també.

Si seguim tots els passos que recomanen les cuineres, ben aviat ens en adonarem i esbrinarem les subtileses d'aquestes sàvies de la cuina empírica.

Bon profit a tothom!

2 comentaris:

Piriñaca ha dit...

Abans, a Sils, hi havia un bon vinet blanc. Oi que es pot recomanar encara? Salutacions,

cap i pota ha dit...

El de Sils és prou bo, encara que el de Mallorquines no està gens malament i més bé de preu.