diumenge, 14 de setembre del 2008

PRELUDI TARDORAL



Ja som a las acaballes de l'estiu, es comença a flairar un aire diferent, menys pesant, potser i tot més pur.La claror del sol enlluerna, té una lluentor metal.lica que fa aclucar els ulls, una ulls cansats de sol i de guaitar el paisatge estival polimòrfic i amb tendència al histrionisme atabalador.


Malgrat tot quan arriba aquesta època de l'any una certa tristor m'acompanya, fruit --suposo- del canvi de ritme que imposa el fet de passar d'una estació a una altra.Amb el final de l'estiu, també canvia la manera de endegar les coses del menjar.


D'aquí a quatre dies, ja veurem bolets --si plou-, els mercats a les seves parades oferiran les viandes pròpies de la tardor, com ara els codonys i els primers cítrics que tot i ser un pel massa àcids suposen un trencament, un canvi equinoccial.


Avants de que s'acabi l'estiu, vull repetir una recepta que al menys la faig dos cops durant la temporada, em refereixo a les peres al vi.


Aquest enginy possibilista que potser per alguns sembla forçat, (jo no penso), és una forma forma original de posar fi a un àpat, dons no és massa dolç i no carrega tant com ho pot fer-ho un producte de pastisseria.


Naturalment tot depèn dels gustos de cadascú i del que s'hagi menjat prèviament.


PERES AL VI


Prenem com a ració dues peres per cap del tipus blanquilla.La pell d'una llimona, tres claus i un canó de canyella.Sucre, una cullerada per persona i vi negre sec el necessari per cobrir les peres.


Un cop pelades les peres, les ficarem en una cassola que hi capiguem totes sense amuntegar-se, afegirem el sucre i els demés ingredients i cobrirem amb el vi.


Ho farem coure tapat a foc baix, mirant-ho de tant en tant i al cap d'una bona estona punxarem una de les peres per veure si estan cuites.Un cop fetes, es poden retirar de la cassola i fer reduir els suc resultant i fer-lo més espès.


Aquest postre opcionalment es pot acompanyar de gelat. Aconsello que no sigui un gelat de fruites.


Bé per avui ja n'hi ha prou, feu aquesta recepta (si ho voleu) i ja em direu el resultat.


Bon profit i que pequeu força!