dilluns, 11 de gener del 2010

MONGETES DEL GANXET ESTOFADES

Les mongetes del ganxet haurien de poder receptar-se i la resta de llegums també.


El fred convida a menjar amb una mica més de consistència, a romandre a casa més estona del que normalment hi estem. Ja sé que no descobreixo res de nou, amb el fred no sortim si no és del tot necessari a no ser que siguem uns ferms partidaris de tenir el nas i les orelles vermelles i insensibles. Deia abans que el fred convida a menjar d’una manera més consistent, adequada a la duresa del nostre benigne clima. No sé si és psicològic però és així, ens ve de gust un menjar més espès, carnívor i calent, d’aquell que fa sentir-se un xic més ple que si fem un àpat normal.

Vull recomanar un plat d’aquest que he descrit. És saludable i potent al mateix temps i la part carnívora tot i que hi és present no és la que predomina.
Les mongetes del ganxet estofades amb carn magre, és el plat que vull proposar-vos per apaivagar els gèlids dies que ens han tocat en aquest inici d’any.

Ingredients:
500 grams de mongetes del ganxet o d’un altre tipus.
1 ceba gran trinxada.
500 grams de carn magre.
2 cullerades d’oli d’oliva.
2 grans d’all trinxats
1 cullerada sopera de mostassa del tipus Dijon antiga.
Sal i pebre negre.

Procediment:
Un recipient adequat enrossirem la carn magre l'all i la ceba, tot seguit afegirem les mongetes i l’aigua freda necessària per coure-les.

Hem de tenir ben present que les mongetes han de bullir poc a poc i que haurem d’afegir aigua freda de tant en tant a mida que es couen. Tenim de procurar no remenar-les gaire, només sacsejar-les per tal de que no es trenquin.
Quan estiguin quasi cuites hi afegirem la sal i la mostassa que procurarem dissoldre amb cura per no trencar les mongetes. La mostassa és un contrapunt als sabors que integren aquest plat i fins hi tot penso que els hi dona lluentor.

Aquest plat, acompanyat d’una amanida variada quasi bé pot considerar-se un plat únic. És potent, energètic i no excessivament gras, tot depen del greix que dugui la carn.
Per evitar la possible flatul.lència provocada per les mongetes es pot afegir una grans de comí a l’olla, això ajuda a minimitzar aquest , per alguns,tormentós fenomen.
Recomano un vi negre de la terra per pendre amb aquest plat, fins i tot, un vi a granel del Priorat de que venen a les bodegues.
Bon profit.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

¿Cuánto, estimado maestro, nos cobra usted por un programa diario en la Televisión de Parapanda sobre cocina?

CAP I POTA ha dit...

Amigo Juandedios: Mi tiempo es bastante escaso y por tanto lo tengo tasado. Tratándose de usted le haré una rebajilla en el total si nos entendemos.
Me conoce y sabe que me gusta quedar bien y hacer las cosas como dios manda y los programas de radio hay que prepararlos y saber lo que hay que decír y esto lleva tiempo que escatimo de mi descanso.
Con voluntad por las dos partes creo que llegarémos a una acuerdo provechoso para ambos.
Un cordial saludo.