diumenge, 21 de febrer del 2010

CARXOFES I PÈSOLS ESTOFATS AMB PERNIL I CALAMAR


La primavera ve amb retard i l’hivern s’obstina en no deixar-nos treure l’abric ni deixar el paraigües d’una vegada. Malgrat tot, les carxofes i els pèsols en fet acte de presència als mercats i és difícil no aturar-se davant la parada i comprar-ne. La cuina del producte fresc i de temporada és un benefici del que no podem ni hauríem de voler prescindir mai, en benefici del producte congelat que es pot comprar tot l’any a qualsevol botiga especialitzada. El valor afegit que té una carxofa o uns pèsols conreats i collits a poca distància d’on els comprem és incalculable i sovint no valorem aquest fet i no aprofitem aquesta avantatge que tenim la gent que vivim en un poble on podem anar al mercat i comprar directament al productor els productes frescs acabats de collir. Proposo que pensem en això i que ho valorem. Penso que tant de bo, a més de poder comprar les hortalisses hi poguéssim comprar l’aviram i els ous.

Per fer veure que ja som de ple a la primavera proposo que cuinem unes carxofes estofades amb pèsols amb una mica de pernil ibèric i un calamar.

Ingredients:

6 carxofes

200 grams de pèsols

1 ceba petita

1 gra d’all

Uns daus de pernil ibèric

Un calamar tallat a trossos petits

Uns brins de safrà

Brou vegetal o aigua.

Procediment:

Tallarem i netejarem les carxofes i les posarem en un gibrell amb aigua i farina per tal de que no s’oxidin. De cada carxofa en podem fer sis trossos.

En una cassola hi farem enrossir l’all i la ceba, tot seguit hi ficarem les carxofes que farem agafar temperatura i un xic de color, tot seguit afegirem els pèsols i el pernil, ho remenarem ben bé i tot seguit introduirem el calamar que haurem tallat ben petit. Passats cinc minuts hi tirem els safrà i unes llossades de brou calent o aigua, sense que ho cobreixi; rectificarem de sal i podem posar-hi un xic de pebre negre si és que ens agrada.

Les carxofes no han de quedar gaire toves, s’han de poder mossegar, del contrari es desfan i no tenen gust de res.

Si volem que ens quedi una salsa més espessa, on poder sucar-hi pa, podem desfer una mica de farina un una tassa amb una mica de brou calent, això ens lligarà la salsa i li donarà consistència.

No és cap mala idea substituir el brou vegetal fer un fumet de peix suau.

Per beure recomano un vi blanc de la D.O Terra Alta.

Bon profit i que ho passeu el millor possible.

3 comentaris:

MontseRios ha dit...

Déu meu!! Quina cosa més bona.
M'encantes les Carxofes, els pèsols, els calamars i el Pernil.
Que vui mes?
Tan de bo pogués comprar els ingredients tan frescos com dius. Aqui a Barcelona n'hi han botigues de qualitat, però per trobar aliments frescos de veritat pagues una fortuna.
Tan sols un cop a la setmana ens podem permetre a casa luxes com aquests. Però es ben cert que quan cuino de productes frescos és una delicia.
Aquesta recepta me l'apunto.
Ja voràs...
Una abraçada!

DESPERTAFERRO ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
CAP I POTA ha dit...

Moltes gràcies Montse.